Kunstwerk Noaberschop voor de gemeente Haaksbergen


De lokale geschiedenis van Overijssel staat beschreven in de Canon van Overijssel.Voor deze canon worden vijftien kunstwerken door heel de provincie Overijssel gerealiseerd. De kunstwerken benadrukken een selectie van juist die onderdelen van de canons die eerder niet zichtbaar waren of nu niet meer zichtbaar zijn in het landschap. De kunstwerken geven zo plekken een verhaal en/of verhalen een plek. Canonkunst is onderdeel van het project Canon & Ruimte. De uitvoering van het onderdeel Canonkunst ligt in handen van het Kunstenlab.
Kunstwerk Noaberschop

Het Noaberschop is één van de onderwerpen uit de canon. Het Noaberschop leeft nog steeds in Haaksbergen en daarom wordt het kunstwerk juist in Haaksbergen gerealiseerd.
De beeldend kunstenaars Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis hebben samen het kunstwerk over het Noaberschop verbeeld. Noaberschop gaat over zorg voor elkaar, hulp bij praktische zaken en het delen van bijzondere momenten, zoals geboorte, huwelijk, jubilea, begrafenis en feesten. Wat de kunstenaars vooral opvalt is dat het noaberschop bestaat uit ongeschreven regels of afspraken die niet op papier staan.
Juist daarom hebben de kunstenaars ervoor gekozen om woorden als uitgangspunt voor het kunstwerk te nemen. Deze woorden moeten de kern van het noaberschap vatten. De bewoners van Haaksbergen leven met het noaberschop en spreken in dialect woorden die met noaberschop te maken hebben. Het kunstwerk gaat over hun. De kunstenaars zijn in gesprek gegaan met enkele bewoners uit de verschillende buurschappen, die zijn aangedragen door de Historische Kring Haaksbergen. Uit de gesprekken zijn woorden geselecteerd die gebruikt zijn voor het kunstwerk. Deze woorden komen in dialect en handgeschreven schrift, waardoor het beeld ook een hommage is aan de streektaal en de mensen die het spreken. Het kunstwerk wordt in solide en onderhoudsvriendelijk materiaal in het landschap van de gemeente Haaksbergen geplaatst. Hiermee geven de kunstenaars de woorden terug aan de bewoners.

Met dank aan de Provincie Overijssel, het Kunstenlab in Deventer, de gemeente Haaksbergen, de Historische Kring Haaksbergen, E. van der Host van de IJsselacademie, Sengo D’arte uit Groot-Ammers en alle bewoners van Haaksbergen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het kunstwerk.

Post Navigation